İçindekiler
Yirmi yaş dişleri, oluşumunu kişinin 18 ile 30 yaşları arasında tamamlayan bir diş grubudur. İlerleyen dönemlerde çıkması ile çene yapısında meydana getirdiği bozulmalar ile bilinmektedir. Bu grup dişler çıkarken gömülü olabilme ya da enfeksiyon oluşturabilme risklerini de taşımaktadır. Bu durumlarda hasta, ileri derecede 20 lik diş ağırısı ile mücadele etmektedir.
Yirmi Yaş Dişlerinin Çekilme Sebepleri
Yirmi yaş diş problemleri, hastaların büyük bir çoğunluğunda çekilme ya da alınma ile tedavi edilmektedir. Problemin genelinde çürüme ile karşılaşılsa da 20 lik diş hastada farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıklardan en bilineni ise çıkmaya çalışan dişin çevresindeki dişlere baskı uygulamasıdır. Bu basınç sebebi ile yandaki dişlerde aşınmalar ve şiddetli ağrılar oluşmaktadır. Dişin çevre dişlere zarar verebilme potansiyeli fark edildiğinde diş çekimine gidilmektedir.
Yirmilik dişler çoğu zaman tamamen çıkamaz hatta bazı durumlarda gömülü olabilirler. Çenede gömülü bulunan yirmi yaş dişleri zamanla kist oluşumunu da tetiklemektedir. Bu kistler sebebi ile de hastada çene genişlemesi ya da ufak kist yırtılmalarına rastlanmaktadır. Gömülü yirmi yaş dişleri sebebiyle ileri derecede zarar gören çene iskeleti varsa, çene cerrahisi uygulamalarına başvurulmaktadır.
Yirmi Yaş Dişleri İçin Çekim Yöntemleri
Diğer diş grupları ile 20 lik diş çekimi birbirinden oldukça farklı işlemlerdir. Dişin alımına mutlaka uzman bir hekim tarafından karar verilmelidir. Eğer yirmilik diş çevresinde bir iltihaplanma söz konusu ise öncelikle iltihaplı bölge tedavi edilmektedir. Aksi taktirde iltihabın kana karışması gibi risk faktörleri ile karşılaşılması söz konusudur.
Yirmi yaş dişi diş etinin dışına çıkmış ise çekim prosedürü normal bir diş ile aynı işlemektedir. Dişin kısmen çıktığı durumlarda ise diş ufak parçalara kırılarak doktor tarafından alınmaktadır. Ancak yirmi yaş dişi tamamen diş eti ile kapalı ise bu durumda cerrahi müdahaleye gereksinim bulunmaktadır.
Gömülü Diş Ameliyatı
Gömülü bir halde bulunan yirmi yaş diş ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. Ameliyat sırasında gömülü dişe ulaşabilmek için ağız içindeki mukoza tabakasında ufak kesiler atılmaktadır. Diş çene kemiğinin altında ise bu bölgede özel aletler kullanılarak bir pencere açılmaktadır. Dişe ulaşıldıktan sonra ise etraftaki bağlar gevşetilerek dişin alımı tamamlanmaktadır.
20lik diş çekimi ameliyatı sırasında yirmi yaş dişinin açısına mutlaka dikkat edilmelidir. Kötü eğimde olan dişlerin yanındaki dokulara zarar vermemesi için parçalar halinde alınması gerekmektedir. Ameliyatın son aşamasında mukozada açılan kesikler dikiş atılarak kapatılmaktadır. Dikiş işlemlerinde genellikle kendi kendine eriyebilen ipler tercih edilmektedir.
Ameliyat Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yirmi yaş dişi ameliyatından sonra yüzde şişme meydana gelmektedir. Buz kompres uygulanmadıkça şişliğin giderilmesi de gecikmektedir. Hastanın gün içerisinde 15 dakika süreyle buz uygulaması hem ağrıyı hem de şişliği hafifletmektedir. Ayrıca ameliyat öncesi ve sonrasında hastaya kesinlikle sigara kullanmaması önerilmektedir. Firmamız hem uygulama öncesinde hem de sonrasında hasta takibini titizlik ile yapmaktadır.