Size bir telefon kadar yakınız
0850 303 74 74
Dil Seçin
en

Bruksizm

09.07.2019
2 görüntülenme
Bruksizm

Bruksizm nedir?

Çoğunlukla uyku sırasında oluşan güçlü çene hareketlerinin sebep olduğu diş sıkma, diş gıcırdatma olayına bruksizm denir.

Diş Gıcırdatma ( Bruksizm )

Bruksizm nedirDiş gıcırdatma alışkanlığı olan kişilerin %5 ile arasındaki kısımı dişlere uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ya da dişlerin kırılması gibi zararlara neden oluyor. Bir kısmı ise çene eklemi diş fonksiyonlarından şikayetçi olmakla birlikte sabahları sebepsiz baş ve kas ağrıları çektiklerini ifade etmektedir. Diş gıcırdatmanın temel nedeni strestir.

Bunun yanında aşırı sinirli olmak, titiz olmak ve malokluzyon yani dişlerin dizilişindeki bozukluklar da bruksizmin oluşmasına etki eden faktörlerdir. Diş gıcırdatma sorunu sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda çocuklarda da görülebilir. Dişlerini gıcırdatan çocuklar genellikle bebeklik dişlerinin ve kalıcı dişlerinin çıktığı zamanlar bunu yapar. Bu iki dönem tamamen geçtiğinde çocuklar diş gıcırdatma alışkanlığını bırakma eğilimine girerler.

Bruksizm Tedavi Edilir Mi?

Bruksizm tedavisiBruksizm tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavinin temel amacı ise dişlerde ve çene eklemlerinde oluşabilecek kalıcı zararları engellemektir. Öncelikle çokta mümkün olmasa bile temel nedeni olan stresi hayatımızdan çıkarmamız gerekmektedir. Sonrasında dişler koruma altına alınır. Diş hekimi tarafından verilen silikon plaklar uygulanır. Uyku sırasında alt ve üst dişlerin temasını engellemek amacı ile kullanılan silikonlar bazı durumlarda tek başına yeterli olmayabilir. Stres terapileri, rahat uyumayı sağlayan önlemler, kas gevşetici ilaç kullanımı, hatalı olan diş dolgu ve kaplamalarının yenilenmesi, eksik dişlerin yerine protez uygulamaları da diş gıcırdatma tedavisine destektir.

Diş sıkma uyanıkken ya da uyurken bilinçsizce yapılabilir: Uyurken kenetlenme ya da ritmik kasılmalar şeklinde ortaya çıkar. En yaygın bilinen belirtisi sabah uyanınca oluşan sebepsiz baş ağrılarıdır.

Diş Sıkma Neden, Olur Belirtileri Nedir

Kaygı bozuklukları, sigara ve alkol kullanımı, hiperaktif kişilik, uyuşturucu madde kullanımı, sorunlu diş pozisyonları, uyku sorunları gibi sorunlar diş sıkmanın nedenleri arasındadır. Boğaz, çene ve yüz kaslarında ağrı, sebepsiz baş ağrıları, oyulmuş ya da kırılmış dişler, diş hassasiyeti, dilde oluşan diş izleri, yanak içlerinde oluşan yaralar, çiğneme esnasında oluşan kas ağrıları, çene eklemlerinde rahatsızlıkların oluşumu, uyku problemi, omuz ve boyun ağrıları, hiperaktif çocuklarda kulak ağrıları diş sıkma belirtileridir.

Diş Sıkma Tedavisi

Bruksizm tedavileriDiş sıkma tedavisine tıpkı diş gıcırdatma da olduğu gibi stresten uzak kalarak başlamak gerekir. Aşırı düzeyde yaşanan duygu yoğunluklarını hafifletmek bir süre sonra bazı durumların kaybolmasına sebep olacaktır.

Yatmadan önce yapılan nefes egzersizleri, uyumadan önce alkol ve kafein tüketmemek, sevdiklerle geçirilen kaliteli zamanlar, kendinizi rahatlatmaya yardımcı meditasyon çeşitleri evde uygulayabileceğiniz yöntemlerdendir.

Kas gevşetme hareketleri, ilaç tedavisi, ağız koruyucular ve profesyonel alınan yardımlar diş sıkmalarının tedavisinde etkin yöntemlerdir. Bu yöntemlerin yanı sıra düzenli hekim kontrolleri de diş sıkma ve gıcırdatma rahatsızlıklarının ortaya erkenden çıkmasını sağlar ve ileride oluşabilecek diş kayıplarını ve çene eklem hastalıklarını önler.

Online Randevu
Doktorumuza Danış

Arama

Whatsapp Line

Randevu