İçindekiler
Çocuk diş hekimliği Tıp dünyasında Pedodonti olarak bilinir. Pedodonti, 0-14 yaş grubu arasındaki çocukların diş hastalıklarını tedavi eden birimdir. Çocuk diş hekimliği sayesinde bebeklik döneminden başlayarak 14 yaşına kadar olan çocukların tüm diş tedavileri yapılmaktadır. Çocuk diş hekimliğinde amaç çocukların hem süt hem de kalıcı dişlerini doğru şekilde korumaktır. Pedodontinin amacı yalnızca diş tedavileri değildir. Aynı zamanda çocuklara diş bakımı ile ilgili farklı eğitimler de verilir.
ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNDE KORUYUCU DİŞ UYGULAMALARI
Pedodonti, çocuklarla zamanla ortaya çıkabilecek tüm dental sorunları önlemek ve çocuklarda ağız ile diş sağlığını sağlamak ile görevlidir. Bu görevlerle beraber çocuk diş hekimleri 0-14 yaş arasındaki çocuklarda bazı koruyucu uygulamalar da yapmaktadır. Bu koruyucu uygulamalar fissür örtücü uygulama, eğitimsel uygulamalar ve yüzeyel flor uygulamaları olarak değişir. Bahsedilen tüm uygulamalar çocuk diş hekimi tarafından uygulanmakta olup, diş hekimliğinde koruyucu uygulamalar olarak bilinir.
ÇOCUKLARDA DİŞ TEMİZLİĞİ
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bazı zamanlar diş yüzeyi üzerinde bakteri ve plak oluşumu görülebilir. Özellikle yiyecek artıklarının diş yüzeyini kaplaması ile plak oluşumu hızlanır. Bu bakteri ve plak oluşumu eğer ki normal şekilde fırçalama ile geçmezse çocuklarda diş temizliği uygulaması yapılmalıdır.
Çocuk diş hekimi tarafından yapılan diş temizliği uygulamaları sayesinde tüm bakteri plakları ortadan kaldırılır. Bununla beraber çocuklarda plakların neden olduğu çürük ve diş taşı problemleri gibi rahatsızlıklar da uzun vadede giderilmiş olur. Özellikle çok fazla fırçalama alışkanlığı edinememiş çocuklarda diş temizliği daha çok gerekli görülmektedir.
ÇOCUKLARDA DİŞ ÇÜRÜĞÜ TEDAVİSİ
Yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da sıklıkla rastlanan diş çürükleri belirli tedavi yöntemleri ile giderilebilir. Çocuklarda çürük diş tedavileri pedodonti tarafından yapılır. Öncelikle çürük diş üzerindeki tüm çürük kısımlar doğru şekilde temizlenir. Temizlemeden sonra çürük kısımda kalan boşluk geçici ya da kalıcı dolgu ile kapatılır. Çürük temizlendikten sonra diş boşluğu dolgu ile kapatılmayacak kadar büyükse çocuk diş hekimi tarafından farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Çocukların diş tedavisi yaptırmasını kolaylaştırmak ve sevdirmek adına son zamanlarda renkli dolgu uygulamaları da yapılmaktadır.
ÇOCUKLARDA KIRIK DİŞ TEDAVİLERİ
Çocuklarda en fazla görülen diş sorunlarından birisi de çarpma ya da düşme kazalarına bağlı olarak meydana gelen ön diş kırıklarıdır. Özellikle belirli sporlarla uğraşan çocuklar için Pedodonti uzmanı koruyucu ağızlıklar önermektedir. Bu ağızlıklar sayesinde darbe ya da düşme durumunda çocukların ön dişleri hasar görmez.
Çocuk diş hekimleri tarafından kırılan dişler çok kuvvetli ve etkili olan ajanlar ile yapıştırılır. Kırık dişlerin yapıştırılması için kırık dişin hızlı bir şekilde diş hekimine ulaştırılması gerekir. Kırılan diş parçası temiz bir gazlı bez içerisinde nemli tutulmak suretiyle hızlı bir şekilde çocuk diş hekimine getirilmesi gerekir. Kırılan parçalar bulunamamışsa aynı renk kompozit beyaz dolgular ile kırık dişlere dolgu uygulaması yapılır.